Tudi če ste vedno sanjali o delu od doma, so nekatere stvari že od začetka nepredvidljive. Na primer, kako doma ostati produktivni in motivirani. S prilagodljivimi urniki in brez težkih časovnih ali prostorskih omejitev je lahko težko vedeti, kje začeti. Porajajo se vprašanja: kako lahko učinkovito delam od doma? Kje začeti? Kako organizirati moj delovni dan in kako ostati učinkoviti?

Za tiste, ki delajo od doma – in teh je iz dneva v dan več – lahko organizacijske sposobnosti cvetijo ali pojenjajo. Brez fizičnega nadzora, pritiska vrstnikov in nenadnih vstopov v pisarno se lahko celo majhne naloge zdijo težke, motivacija pa lahko pada.

Po drugi strani nekaterim zaposlenim produktivnost doma naraste, kako je torej to povezano z organiziranjem časa? Pripravili smo seznam nasvetov in trikov za tiste, ki delajo od doma, s poudarkom na organizaciji in učinkovitosti dneva.

8 namigov, kako organizirati delo od doma

1. Določite svoj urnik

Delo na daljavo temelji na spoznanju, da nekateri zaposleni najraje delajo v določenih delovnih urah, medtem ko si drugi delovne ure raje razporedijo čez cel dan.

Dobro razmislite, kako običajno izgleda vaš dan – ko se zbudite, na primer: peljete psa na sprehod, otroke v šolo. Nekateri se dela raje lotijo čim prej, drugi pa so bolj produktivni ob različnih urah dneva.

Če vam običajni način od 9 do 5 ustreza, to sporočite svoji ekipi. Če prilagodljiv delovni čas ali drugačna razporeditev dneva bolje vpliva na vašo produktivnost, skomunicirajte svoj urnik. Pogovorite se o razpoložljivosti s svojimi nadrejenimi in člani ekipe ter jim sporočite, kdaj ste na voljo za sestanke.

2. Dobro začnite dan

Ustvarjanje jutranje rutine lahko naredi veliko razliko pri produktivnosti in motivaciji.

Razmislite o svojih jutranjih navadah in vplivu, ki ga lahko imajo na preostanek dneva. Trik za produktivnost je, da načrtujete svoj dan, medtem ko pijete jutranjo kavo (ali celo dan prej). Jasna vizija o svojih prioritetah in dnevnih delovnih nalogah vam lahko pomaga premagati nejasnost, ko se usedete za mizo in niste prepričani, kje začeti.

Druga odlična ideja je, da pred začetkom dela uredite svojo e-mail mapo »Prejeto« – na ta način ne boste izgubljali časa pri ugotavljanju, kdo potrebuje nujen odgovor.

Delo od doma (remote work)

3. Naredite (razumen) seznam nalog

Eden od osnovnih trikov za boljšo organizacijo je sestavljanje seznamov nalog in določanje prioritete le-teh. 

Če je vaš seznam nalog predolg, je zelo verjetno, da vas bo demotiviral. Ni stvar vaše produktivnosti, ampak ste preprosto postavili previsoke cilje. Enako velja za cilje, ki jih kratkoročno ni mogoče doseči brez pomoči vaše ekipe. Realistično strukturiranje svojega seznama nalog je najboljše, kar lahko storite. 

Poiščite sistem načrtovanja, ki vam najbolj ustreza! Dandanes obstaja veliko orodij za načrtovanje: notesnik, koledar, digitalni načrtovalci, aplikacije za opravila in opomniki. Poiščite tisto orodje, ki ustreza namenu, vašemu slogu in navadam.

4. Najprej opravite najpomembnejše naloge

Eden najbolj uporabnih nasvetov za boljšo organizacijo je, da ne odlašate z najpomembnejšimi nalogami. Kadar je le mogoče, začnite dan z najbolj zahtevno ali najbolj nujno nalogo.

Prvih nekaj ur v delovniku je čas, ko ste najbolj motivirani in si želite stvari narediti. Uporabite to energijo, da razbremenite prednostne naloge in pustite manjše naloge za pozneje v dnevu.

5. Ustvarite svojo domačo pisarno

Medtem ko lahko pisarniški delavci preprosto preklopijo na “delovni način”, takoj ko pridejo v pisarno in sedejo za svojo mizo, morajo zaposleni na daljavo ustvariti delovno vzdušje. 

Obstaja nekaj načinov za doseganje optimalnega delovnega okolja, odvisno od vašega dela in zahtev.

Bistveni korak za tiste, ki delajo od doma, je najti kotiček v hiši, kjer vam je udobno. Optimalno je imeti ločeno sobo namenjeno le za delo.

Pri zaposlenih brez dodatne sobe je situacija nekoliko drugačna. Kavč je kraj, kjer se poležavate in gledate televizijo – posledično ni idealna lokacija za delo. Priporočamo, da uporabite kuhinjo oziroma jedilno mizo in jo uredite kot majhno pisarno. Poskusite vsak dan delati z istega mesta, kar bo vašim možganom pomagalo, da se prilagodijo ideji o osredotočanju na to določeno lokacijo.

8 namigov, kako organizirati delo od doma

6. Vzemite si odmore in ostanite hidrirani

Poskusite imati redne odmore pred zaslonom ter si dajte čas, da se osredotočite na nekaj drugega kot delo, da se boste počutili bolj osredotočeni, ko se vrnete. Tudi samo 5 do 10 minut kratkih odmorov vsako uro lahko resnično pripomore k vaši produktivnosti.

Če je mogoče, preživite čas na prostem, kadar se le da. Trenutki na zelenih površinah so odlični za vaše duševno zdravje. Določite si čas za sprehod, tek ali vožnjo s kolesom na svežem zraku.

In medtem ko si vzemete odmor, je dobro, da vsakič spijete kozarec vode. Zaužitje zadostne količine vode je ključnega pomena za zdravje in produktivnost, vaše telo pa vam bo hvaležno.

7. Pogosto se pogovarjajte s sodelavci

Ena od slabosti dela na daljavo pa je potencialna osamljenost in izoliranost.

Včasih se je enostavno osredotočiti na svoje delo in ga opraviti v tišini, še posebej, če naloga to zahteva, vendar je dobro načrtovati skupinske klice v Zoomu samo zato, da nadoknadite in poklepetate. Če pokličete svojo vodjo ali sodelavca za pomoč ali usmeritev pri nalogi, se lahko počutite manj osamljenega. 

Bodite ustvarjalni in poskusite razmišljati o načinih povezovanja in sodelovanja s svojo ekipo, tudi če jih ne morete videti ves dan vsak dan.

8 namigov, kako organizirati delo od doma

8. Negujte odlično ravnovesje med delom in zasebnim življenjem

Nenazadnje je ključ do uspeha zaposlenih ohranjanje dobrega ravnovesja med delom in zasebnim življenjem. Nenehno delo lahko privede do izgorelosti, zato poskrbite, da boste postavili jasne meje, ki jih bodo vaši sodelavci spoštovali in se jih boste držali. Poskrbite za dovolj počitka v prostem času, preživite čas s prijatelji in družino ter uživajte v svojih najljubših dejavnostih.

Preberite še:

6 načinov, kako zgraditi pozitivno znamko delodajalca

6 načinov, kako zgraditi pozitivno znamko delodajalca

8 namigov, kako do napredovanja v službi

8 namigov, kako do napredovanja v službi

Delo od doma (remote work)

8 namigov, kako organizirati delo od doma