Piše:

Tanja Udovč
Tanja Udovč
Senior HR svetovalka

Uspeli ste dobiti odličnega mentorja. Kaj pa sedaj? Zmotno je pričakovati, da bo ta vse svoje znanje prenesel na vas samodejno. Najti mentorja in dogovoriti se za mentorstvo je zgolj prvi korak. Najboljšo izkušnjo boste imeli z zavedanjem, da je za delovanje mentorskega procesa ključna dvosmerna izmenjava mnenj, povratnih informacij in znanja. Da boste od mentorstva pridobili največ, kar je možno, smo za vas pripravili 8 korakov, kako biti dober mentoriranec.

8 nasvetov, kako biti dober mentoriranec

1. Bodite pobudnik

Vsak posameznik ima različno znanje, sposobnosti in želje, ki jih želi poglobiti ali pridobiti skozi mentorstvo. Tako kot bo mentor jasen pri pričakovanjih do mentoriranca, je pomembno, da tudi vi mentorju zaupate svoja pričakovanja že v začetni fazi mentorskega procesa in na ta način prevzamete odgovornost za svoje učenje. Če ste morda še na začetku svoje kariere ali v kakšni drugi situaciji, ko (še) nimate jasno izoblikovane vizije, kaj želite od mentorskega procesa, je popolnoma sprejemljivo tudi, da mentorju poveste za svojo negotovost. Morda vam bo prav on v pomoč pri določanju vaše vizije za prihodnost.

Svojo pobudo izrazite tudi s postavljanjem relevantnih vprašanj, ki naj bodo vnaprej pripravljena in povezana z vašimi cilji, ki ste jih zastavili v začetku mentorstva.

2. Spoštujte svojo zavezo

Mentor nameni mentorskemu procesu veliko svojega časa, vendar vam je ne glede na to vedno pripravljen pomagati z nasveti. Če se na srečanje predhodno pripravite z vprašanji ali predlogi za rešitev, boste na ta način pokazali svojo samoiniciativnost, hkrati pa od mentorja dobili dragocene usmeritve. Poleg tega bosta na ta način hitreje prišla do ustrezne rešitve.

Pri delu bodite odzivni in se držite dogovorjenih rokov. Vaša vprašanja naj bodo namenjena tudi reševanju težav, ki jih imate pri opravljanju dela, ne zgolj vezana na dolgoročne cilje, ki sta jih z mentorjem postavila na začetku. Seznanite ga, da je bilo delo opravljeno (če to želi) in prosite za povratno informacijo glede opravljenega dela.

Določite redne termine mentorskih srečanj. Na tovrstna srečanja se pripravite s seznamom tem, o katerih bi radi govorili. Prav tako lahko vnaprej pripravite dnevni red za večjo učinkovitost. Prevzemite pobudo, da boste iz mentorstva pridobili največ, kar je možno. Morda imate občutek da je neprimerno biti tisti, ki prevzame odgovornost, a verjemite – mentor bo vašo pobudo cenil, vi pa boste z izkušnjo pridobili veliko več.

8 nasvetov, kako biti dober mentoriranec

3. Sledite svojim ciljem

Mentorski proces začnite s postavitvijo ciljev skupaj z mentorjem. Pomembno je, da pri tem sodelujete tudi vi, ne zgolj, da vam jih postavi on, saj samo vi veste, kam želite usmeriti svojo kariero. Na ta način boste vi prevzeli odgovornost za svoje mentorstvo ter nadaljevali karierno pot do izkušenega strokovnjaka, ki bo ob podpori mentorja hitrejša in lažja.

4. Pričakujte podporo

Mentor je prisoten, saj želi z mentorirancem deliti nasvete in podporo. Njegova naloga ni delegiranje in podajanje navodil za izvedbo posamezne naloge, temveč predvsem usmerjanje. Mentor od vas pričakuje, da boste postavljali relevantna vprašanja. Zaradi omejitve časovne razpoložljivosti je vaša naloga, da skušate sprva sami rešiti problem ali poiskati rešitev, mentor pa vam bo vedno pripravljen podati svoje mnenje ali pomagal priti do končne rešitve.

8 nasvetov, kako biti dober mentoriranec

5. Jasno komunicirajte

Na začetku mentorskega procesa je vredno z mentorjem vzpostaviti odnos in zaupanje ter določiti način komuniciranja: osebno, prek elektronskih sporočil ali drugih orodij za pošiljanje sporočil, prek telefona, itd. Poleg pisne komunikacije priporočamo, da se vsaj občasno z mentorjem srečata tudi osebno in na ta način zagotovita boljši medsebojni odnos.

Jasna komunikacija vključuje tudi učinkovito poslušanje, da mentorju ni potrebno večkrat ponavljati istih zadev. Ob primeru nejasnosti vam kot mentorirancu svetujemo, da najprej razmislite, nato vprašajte. Ob zahtevnejši tematiki najprej izoblikujte vprašanje, nato pa ga čim bolj jasno zastavite skupaj z morebitnim vnaprejšnjim predlogom rešitve, o kateri se pogovorita z mentorjem.

8 nasvetov, kako biti dober mentoriranec

6. Bodite učljivi in radovedni

Mentorji se odrekajo svojemu času, da lahko z vami delijo svojo modrost in nasvete. Če boste vzajemno tudi vi vlagali svoj čas v raziskovanje in učenje novih stvari, ter na ta način izkazovali spoštovanje in hvaležnost, bosta imela oba dobro izkušnjo z mentorskim procesom.

Za širitev znanja pokažite samoiniciativnost z iskanjem lastnih virov, odzivanjem na mentorjeve predloge, usmeritve in navodila. Na konstruktiven način sprejmite in upoštevajte povratno informacijo, ki jo dobite od mentorja. Razmišljajte, kako lahko nasvet za ravnanje v posamezni situaciji prenesete na svoje vsakdanje delovanje.

7. Podajte povratno informacijo

Ne glede na to, na kateri stopnji svoje kariere ste, so povratne informacije najboljši način za vaš karierni razvoj. V mentorskem procesu ni bistveno zgolj prejemanje povratnih informacij s strani mentorja, temveč, da jih podajate tudi sami. Ne pozabite, da gre za dvosmerni proces. Na spoštljiv način izrazite svoje mnenje glede mentorstva, povejte svoja pričakovanja in ocenite, ali so ta izpolnjena.

Vsakič, ko se obrnete na svojega mentorja glede izziva ali razmišljate o nečem, kar se je zgodilo v vaši karieri, poskusite razmišljati, kako bi se lahko izboljšali v prihodnosti. Mentorju zastavite vprašanja kot so »Kaj mislite, da bi lahko naslednjič naredil drugače?«, »Kateri deli v moji predstavitvi delujejo in kateri ne?« ali »Kako bi vi naredili to nalogo?«, ipd.

Ne pozabite: ni nujno, da so povratne informacije vedno v obliki konstruktivne kritike. Vaš mentor vam lahko tudi pomaga prepoznati področja, kjer vam gre dobro, ali priložnosti, ki ste jih morda spregledali. Tovrstne povratne informacije vam lahko pomagajo pri dvigu samozavesti in odkrivanju prednosti, za katere niste vedeli, da jih imate.

8 nasvetov, kako biti dober mentoriranec

8. Uživajte v mentorskem procesu in delite svoje uspehe

Najpomembnejše je, da v mentorskem procesu uživate. Mentorju lahko predlagate, da naj bo del vajinih srečanj v obliki zabavnih in neformalnih srečanj. Mentorstvo je namreč lahko odlična priložnost za gradnjo neformalnih dobrih odnosov v ekipi ali delovnem okolju.

Mentor naj vam bo zgled za vašo nadaljnjo karierno pot. Z dobrim mentorjem in učinkovitim mentorskim procesom lahko izkoristite priložnost, da postanete boljši strokovnjak na svojem področju in z veseljem opravljate svoje delo.

Ste dobili napredovanje? Ste končno premagali strah pred javnim nastopanjem? Ste se spopadli s projektom, ki je na začetku deloval neizvedljiv? Sporočite novico mentorju in delite svoj uspeh in navdušenje z njim. Mentorji sprejmejo izziv pomoči mentorirancu, ker svoje poslanstvo dojemajo kot deljenje svojih izkušnj in znanja z drugimi. Zaradi tega za mentorja ni večjega zadovoljstva kot vedeti, da je pozitivno vplival na mentorjevo kariero.

Vaše mentorstvo bo z upoštevanjem nasvetov nedvomno uspešno. Tekom  procesa lahko razvijete kompetence kot so jasno komuniciranje, podajanje povratnih informacij in aktivno poslušanje. Te vam bodo tudi v prihodnosti omogočile hitrejše in bolj učinkovito pridobivanje znanja in pomagale pri nenehnem strokovnem razvoju.

8 nasvetov, kako biti dober mentoriranec

Preberite še:

6 načinov, kako zgraditi pozitivno znamko delodajalca

6 načinov, kako zgraditi pozitivno znamko delodajalca

8 namigov, kako do napredovanja v službi

8 namigov, kako do napredovanja v službi

Delo od doma (remote work)

8 namigov, kako organizirati delo od doma