Z napredovanjem lahko prevzamete pomembnejšo vlogo v podjetju, zaslužite višjo plačo, izboljšate zadovoljstvo s samim sabo in nad vašo kariero. Če želite učinkovito napredovati v svoji karieri, boste morali biti delovno uspešni in pritegniti pozornost vaših nadrejenih. Čeprav so uspešnost, izkušnje in spretnosti običajne zahteve za napredovanje na delovnem mestu, lahko dodatno ukrepate, da postanete glavni kandidat za želeno napredovanje. Zbrali smo 8 namigov s katerimi lahko povečate svoje možnosti za napredovanje.

8 namigov, kako do napredovanja v službi

1. Dodajte več vrednosti

Če želite napredovati, boste morali razmisliti, kaj podjetje pričakuje od vas. Vsak delodajalec želi, da njegovi zaposleni prispevajo k vrednosti podjetja, zato je prizadevanje za dodano vrednost eden najboljših načinov za napredovanje. Svojo vrednost lahko povečate tako, da naredite naslednje:

Izboljšajte svoje veščine, da zagotovite boljše rezultate za podjetje. Izpostavite se širši paleti dejavnosti podjetja, ki vam omogočajo, da razširite svoje znanje, veščine in izkušnje ter poiščete nove priložnosti za karierno rast.

2. Dosegajte svoje cilje

Če želite biti zaupanja vreden zaposlen morate biti jasni glede svojih ciljev in stremeti k dosegu le-teh. Lažje boste prišli v poštev za napredovanje, če dosežete svoje cilje. Če ste vi tisti, ki pripelje do rezultatov bo jasno, da imate potencial. Prav tako ne gre le za doseganje vaših ciljev; gre tudi za ustvarjanje vašega ugleda. 

Nasvet za doseganje ciljev: Pri delu se vsi zamotimo s stranskimi nalogami in težavami, ki se pojavljajo vsak dan. Poskrbite, da boste uresničili velike projekte, ostalo pa bo prišlo na vrsto – napišite in natisnite si svoje glavne večje cilje in jih tedensko glejte in preverjate, kako napredujete.

8 namigov, kako do napredovanja v službi

3. Opazujte zaposlene, ki so napredovali

Če želite ugotoviti, kako napredovati, spremljajte zaposlene v podjetju, ki so napredovali v zadnjih letih. Zavedanje situacije je eden od ključev za uveljavljanje vašega napredovanja. Poiščite skupne osebnostne lastnosti, dosežke in navade med vami in tistimi, ki so uspešno napredovali. Ta opažanja vam lahko pomagajo bolje razumeti, kaj morate storiti, da napredujete.

Nekateri delodajalci na primer spodbujajo zaposlene, ki izkazujejo dobre socialne veščine in se udeležujejo vseh zabav v podjetju. Če je v vašem podjetju temu tako, se boste morali potruditi, da se več družite in sodelujete na več dogodkih podjetja.

Drugi delodajalci želijo, da so njihovi zaposleni timski igralci. V takšni situaciji vam lahko izkazovanje pripravljenosti pomagati pri timskih projektih pomaga vzpostaviti odnos s svojim nadrejenim.

4. Svojega nadrejenega prosite za povratne informacije

Če želite natančno vedeti, kaj je potrebno za napredovanje, se lahko pozanimate pri vašemu vodji. Poskusite s temi koraki, da pridobite povratne informacije o svoji uspešnosti:

 • Predstavite svoj primer za napredovanje svojemu nadrejenemu čim bolj profesionalno.
 • Ustvarite seznam svojih delovnih obveznosti, dosežkov ter spretnosti in izkušenj, ki ste jih pridobili. 
 • Pokažite, kako je vaše delo koristilo poslovanju podjetja, po možnosti s številkami ali konkretnimi primeri. 
 • Izrazite željo po napredovanju v karieri.
 • Bodite jasni in odkriti glede svojega namena, tako da postavite vprašanja, kot je »Ali bom letos dobil napredovanje?« in »Kako lahko napredujem v menedžerja?«
 • Ko sprašujete, bodite čim bolj natančni in upoštevajte predloge svojega nadrejenega, da povečate svoje možnosti za napredovanje.
8 namigov, kako do napredovanja v službi

5. Bodite opaženi

Čeprav je trdo delo pomembno, lahko vaša prizadevanja ostanejo neopažena, če se nikoli ne izpostavite. Če želite delodajalcu pokazati, zakaj si zaslužite napredovanje, morate biti opaženi zaradi svojega prispevanja k podjetju. Tukaj so načini, kako pritegniti pozornost svojega delodajalca:

 • Poiščite priložnosti, kjer je mogoče pokazati svoje znanje in sposobnosti, na primer na sestankih ali ob pregledih uspešnosti.
 • Prostovoljno se vključite v projekte v drugih oddelkih ali se udeležite dogodkov v celotnem podjetju.
 • Redno komunicirajte z nadrejenim, če želite izvedeti, kaj mislijo o vaši uspešnosti, poiskati nasvet o napredovanju ali podati predloge za velike projekte.
 • Oblecite se lepo in profesionalno, da naredite pozitiven vtis na delodajalca in sodelavce.

6. Pokažite svoje vodstvene sposobnosti

Ko se premikate po karierni lestvi, boste morali nenehno izboljševati svoje vodstvene sposobnosti. Naslednji nasveti vam lahko pomagajo pri napredovanju v vodstveno vlogo:

 • Postanite vzor svojim sodelavcem in pridobite njihovo spoštovanje s svojo delovno uspešnostjo.
 • Kadarkoli se pojavi priložnost, pokažite svojemu nadrejenemu, da lahko vodite in motivirate člane ekipe.
 • Trudite se biti uspešni v vsakem projektu, zaradi česar boste nepogrešljivi v podjetju in glavni kandidat za napredovanje.
 • Gradite na določenih lastnostih, ki izboljšajo vašo učinkovitost kot vodja.
8 namigov, kako do napredovanja v službi

7. Prepoznajte in rešite težave

Vsako podjetje se sooča z neučinkovitostimi in težavami. Lahko se izkažete kot odličen zaposleni ali pokažete svoj vodstveni potencial s tem, da prevzamete pobudo za njihovo reševanje

Po pisarni poiščite zadeve, ki ovirajo produktivnost, ustvarjajo nepotrebne stroške, spodkopavajo varnost na delovnem mestu ali preprečujejo podjetju, da bi doseglo svoje cilje. Nato ustvarite načrt za izboljšanje teh področij. Podjetja zelo cenijo samoiniciativne zaposlene. Če se odločite prevzeti pobudo na področjih, kjer je podjetje šibko, boste imeli prednost pred drugimi kandidati za napredovanje.

8. Poiščite mentorja

Mentorstvo je, če se izvaja pravilno, lahko zelo učinkovito. Mentor je oseba, ki je po možnosti starejša in z več izkušnjami kot vi. Običajno niso del iste organizacije, zato da vam lahko podajajo nepristranske nasvete.

Če menite, da vam bo mentor pomagal, se o tem pogovorite s svojim nadrejenim ali stopite v stik z nekom v vašem omrežju, ki ga spoštujete, in ga vprašajte, če bi bil vas pripravljen vzeti pod mentorsko okrilje.

Ne bojte se približati nekoga in vprašati; preprosto s tem, da nekoga prosite za mentorja, mu boste izkazali ogromen kompliment. Iskanje mentorja je znak ambicije, ne šibkosti.

Preberite še:

6 načinov, kako zgraditi pozitivno znamko delodajalca

6 načinov, kako zgraditi pozitivno znamko delodajalca

Delo od doma (remote work)

8 namigov, kako organizirati delo od doma