Piše:

iva-martincic
Iva Martinčič
HR svetovalka

Zaposlitev pravega kandidata je ključnega pomena za uspeh in rast vašega podjetja. Vendar pa je iskanje primernih kandidatov pogosto lahko težka naloga, zlasti zaradi nenehno razvijajočega se trga dela in vse večje konkurence med delodajalci. Kot delodajalec morate vedeti, kje iskati najboljše kandidate in kako jih privabiti v svojo organizacijo. V tem članku vam razkrivamo pet dokazanih skrivnosti za iskanje vrhunskih talentov za vaše podjetje. Ne glede na to, ali ste lastnik majhnega podjetja ali vodja zaposlovanja v veliki korporaciji, vam bodo te strategije pomagale poiskati popolnega kandidata, ki se bo ujemal z vašo ekipo in vašo organizacijo popeljati na višjo raven.

Torej, potopimo se in odkrijmo, kako poiskate skrite bisere na trgu dela.

5 dokazanih skrivnosti za iskanje najboljših talentov za vaše podjetje

1. Izkoristite kulturo podjetja

Eden od ključnih dejavnikov, ki pritegne vrhunske talente, je močna kultura podjetja. Kultura podjetja, ki je usklajena z vrednotami in težnjami potencialnih kandidatov, je lahko močno orodje za privabljanje najboljših talentov, saj lahko ustvari občutek pripadnosti in namena. Po raziskavi Društva za upravljanje s človeškimi viri 47 % kadrovskih strokovnjakov meni, da ima kultura podjetja zelo velik vpliv na zadrževanje zaposlenih.

Če predstavite kulturo svojega podjetja na spletni strani, družbenih medijih in med postopkom zaposlovanja, lahko privabite kandidate, ki niso le usposobljeni za to delovno mesto, ampak tudi delijo vizijo in vrednote vašega podjetja. Raziskava družbe LinkedIn je pokazala, da 70 % strokovnjakov ne bi delalo v vodilnem podjetju, če bi to pomenilo prenašanje slabe kulture na delovnem mestu (Linkedin, 2022).

Prvi korak k predstavitvi kulture vašega podjetja je, da izkoristite prednosti svoje spletne prisotnosti in drugih kanalov za predstavitev kulture vašega podjetja. To lahko vključuje deljenje zgodb in fotografij ekipnih izletov, poudarjanje vrednot podjetja in deljenje pričevanj trenutnih zaposlenih. Poudarite ugodnosti in prednosti dela v vašem podjetju, kot so prilagodljiv delovni čas, priložnosti za poklicni razvoj in druge ugodnosti.

Spodbudite svoje zaposlene, da se prav tako vključijo v dogodke in/ali pobude podjetja, ki jih lahko objavite vi ali oni sami na družbenih medijih. To lahko vključuje službena izobraževanja, teambuildinge, prostovoljske aktivacije in druge dogodke. Ko potencialni kandidati vidijo, da so vaši trenutni zaposleni aktivno vključeni v podjetje, lahko to ustvari občutek skupnosti in pripadnosti, zato je večja verjetnost, da se bodo potencialni kandidati pridružili takšnemu podjetju. To potrjujejo tudi razikave, ki kažejo, da skoraj 77 % iskalcev zaposlitve pred prijavo na delovno mesto upošteva kulturo podjetja, 56 % pa jih meni, da je kultura pri izbiri zaposlitve pomembnejša od plače (Glassdoor, 2022).

5 dokazanih skrivnosti za iskanje najboljših talentov za vaše podjetje

2. Aktivirajte svojo mrežo poznanstev

Vaša osebna in poklicna mreža poznanstev sta lahko odličen vir vrhunskih talentov. Obrnite se na svoje sodelavce, prijatelje in stike iz industrije, da preverite, ali poznajo koga, ki bi bil primeren za vaše podjetje. Za namen osebnejšega pristopa se lahko udeležite relevatnih dogodkov, konferenc in zaposlitvenih sejmov, kjer lahko razširite svojo mrežo in spoznate potencialne kandidate. Če ste obiskovali fakulteto, izkoristite tudi svojo mrežo bivših sošolcev, da poiščete primerne kandidate. Obrnite se na alumni združenja in se udeležite njihovih organiziranih dogodkov, da se povežete s preostalimi strokovnjaki na svojem področju. To je lahko odličen način za srečanje s potencialnimi kandidati in učenje o novostih v vaši panogi.

Priporočila zaposlenih so glavni vir novih zaposlitev, saj 45 % vseh zaposlitev izvira iz priporočil zaposlenih (Jobvite, 2022). Aktivirajte trenutne zaposlene ter jih prosite, da delijo prosta delovna mesta s svojo mrežo. Bodite natančni glede kvalifikacij in spretnosti, ki jih iščete, ter prosite za priporočila ljudi, ki dobro poznajo kandidata.

Raziskava družbe LinkedIn leta 2022 je pokazala, da se 85 % vseh delovnih mest zasede prek mreženja, 70 % strokovnjakov pa se zaposli v podjetjih, kjer imajo povezavo. Vse to kaže, da je uporaba platforme za mreženje, kot je Linkedin, odličen način za povezovanje, objavo prostih delovnih mest in iskanje potencialnih kandidatov.

5 dokazanih skrivnosti za iskanje najboljših talentov za vaše podjetje

3. Uporabite družbena omrežja

Platforme družbenih medijev, kot so LinkedIn, Twitter in Meta, so odlična orodja za povezovanje s potencialnimi kandidati. Z izkoriščanjem teh platform z milijardami uporabnikov po vsem svetu lahko dostopate do ogromno potencialnih kandidatov, ki jih lahko izkoristite in jim predstavite blagovno znamko ter kulturo svojega podjetja.

Družbene medije lahko uporabite tudi za objavo prostih delovnih mest in privabljanje kandidatov, ki aktivno iščejo nove priložnosti. Objavljanje prostih delovnih mest na platformah družbenih medijev, vam lahko pomaga doseči širše občinstvo in poveča vaše možnosti, da najdete pravega kandidata. Uporabite ciljne hashtage in ključne besede, da bodo vaše objave bolj vidne potencialnim kandidatom, lahko pa razmislite tudi o plačanem oglaševanju. To je lahko stroškovno učinkovit način za doseganje ciljne skupine potencialnih kandidatov. Za ustvarjanje ciljanih oglasov na podlagi demografskih podatkov, zanimanj in nazivov delovnih mest lahko uporabite platforme, kot sta Meta in LinkedIn (Meta ima sicer določene omejitve cijanja pri objavi zaposlitvenih oglasov). Odlične možnosti za ciljanje glede na spretnosti in izkušnje pa ponuja Linkedin. Raziskava je pokazala, da 93 % kadrovnikov uporablja LinkedIn za iskanje kandidatov, 48 % pa jih je dejalo, da je LinkedIn najboljša platforma družbenih medijev za zaposlovanje (Linkedin, 2022). Slabost te platforme je sicer, da zaenkrat ne dovoljuje plačanega oglaševanja v slovenskem jeziku.

Po drugi strani pa lahko družbene medije uporabite tudi za ustvarjanje blagovne znamke vašega delodajalca in predstavitev kulture vašega podjetja. Z deljenjem fotografij, videoposnetkov, različnih prispevkov na različne teme je najboljši način za začetek sodelovanja s potencialnimi kandidati in vzpostavljanje odnosov.

5 dokazanih skrivnosti za iskanje najboljših talentov za vaše podjetje

4. Referenčni programi

Programi za podajanje predlogov zaposlenih so lahko učinkovit način za iskanje najboljših talentov. Vaši trenutni zaposleni že poznajo kulturo vašega podjetja in lahko napotijo k vam kandidate, ki so primerni za vašo organizacijo. Da bi jim pomagali pri angažiranju, jim ponudite nagrado ali spodbudo za tiste, ki napotijo uspešne kandidate. Spodbujanje vaših zaposlenih, da predlagajo kandidate, lahko pomaga povečati udeležbo v referenčnem programu.

Postopek napotitve mora biti enostaven za razumevanje, zato zagotovite jasna navodila in poenostavljen postopek za oddajo priporočil – skoraj 82 % zaposlenih bi z večjo verjetnostjo napotilo prijatelje in sodelavce v svoje podjetje, če bi za to imeli prave usmeritve, orodja in spodbude (Glassdoor, 2022). Spremljajte priporočila in merite uspeh programa na osnovi rezultatov kot so število priporočil in število uspešnih zaposlitev v podjetju ter zaposlene obveščajte o statusu priporočenih kandidatov. Tisti, ki pridobijo povratno informacijo glede predlogov in so obveščeni o njihovih statusih, so dokazano bolj angažirani in motivirani za sodelovanje v programu. Raziskava, ki jo je izvedel Jobvite leta 2022, je pokazala, da so priporočila zaposlenih glavni vir novih zaposlitev, in sicer kar v 45 %.

5 dokazanih skrivnosti za iskanje najboljših talentov za vaše podjetje

5. Sodelujte z drugimi

Podjetja za zaposlovanje so specializirana za iskanje vrhunskih talentov in so lahko dragocen vir za vaše podjetje. Imajo dostop do velikega števila kandidatov in lahko pomagajo poenostaviti postopek zaposlovanja. Partnerstvo z njimi vam lahko prihrani čas in vire, da se lahko v tem času osredotočite na druge vidike svojega poslovanja.

Tudi sam proces zaposlovanja lahko vpliva na vašo sposobnost iskanja ustreznih kandidatov v Sloveniji. Po raziskavi podjetja MojeDelo.com je leta 2022 42 % iskalcev zaposlitve opustilo postopek prijave, ker je bil predolg ali prezapleten. Če želite privabiti vrhunske talente, poskrbite, da bo vaš postopek zaposlovanja učinkovit, pregleden in preprost. To vključuje jasen opis delovnega mesta, zagotavljanje rednih povratnih informacij kandidatom in racionalizacijo postopka razgovora. Uporabite lahko tudi tehnologijo, kot je sistem za sledenje kandidatom (ATS), da avtomatizirate dele postopka zaposlovanja in skrajšate čas do zaposlitve.

5 dokazanih skrivnosti za iskanje najboljših talentov za vaše podjetje

Z vključitvijo zgornjih nasvetov v svoj proces zaposlovanja lahko pritegnete vrhunske talente in zgradite uspešno ekipo za svoje podjetje v Sloveniji. Pri iskanju najboljših kandidatov pa predvsem ne pozabite biti ustvarjalni, vztrajni in potrpežljivi.

Pri iskanju in procesu zaposlovanja talentov vam v FirstClassu zagotovimo strokovno usmerjanje in podporo. Naša ekipa izkušenih HR svetovalcev dobro pozna trg dela v Sloveniji, zato lahko strankam pomagamo najti najboljše kandidate za njihovo podjetje. V primeru, da iščete mlade talente, ki kažejo veliko potenciala, postanite partner poslovno-izobraževalnega programa BusinessClass, s pomočjo katerega ustvarjamo vodje prihodnjosti – bodite vi tisti, ki jih boste dobili v vaše podjetje.

Drugi način, na katerega vam lahko FirstClass pomaga, je izkoriščanje naše obsežne mreže stikov in povezav v industriji. Zgradili smo močne odnose s širokim naborom strokovnjakov in organizacij v Sloveniji ter tujini, ki nam omogočajo dostop do nabora nadarjenih kandidatov, ki morda niso vidni prek tradicionalnih kanalov zaposlovanja.

Si želite bolj celostnega svetovanja in pomoč pri iskanju talentov za vaše podjetje? Izpolnite kontaktni obrazec ali nam pišite na [email protected] in naši HR svetovalci vam bodo pomagali najti najboljše kandidate za zapolnitev delovnega mesta.

Preberite še:

6 načinov, kako zgraditi pozitivno znamko delodajalca

6 načinov, kako zgraditi pozitivno znamko delodajalca

8 namigov, kako do napredovanja v službi

8 namigov, kako do napredovanja v službi

Delo od doma (remote work)

8 namigov, kako organizirati delo od doma