Tudi če ste se po karierni lestvici že povzpeli visoko, vedno obstajajo možnosti za napredek. Šok, kot je pandemija Covid-19, dokazuje, da nikoli ne vemo kaj nas čaka za ovinkom. Digitalizacija je v zagonu, zadaj ostajajo tisti, ki jim primanjkuje tehničnih znanj. Težko je predvideti, kaj vse bo vplivalo na delovno okolje in kakšne veščine bomo potrebovali v spremenjenih okoliščinah.

Najboljše, kar lahko vsak lahko postori, je, da se nenehno izpopolnjuje in razmišlja o prihodnosti. Zbrali smo šest načinov, kako to doseči:

6 načinov za nadgrajevanje karierne poti

1. Bodite v koraku s časom glede tehnologij in trendov v svojem sektorju

Svet se stalno spreminja. Toda mnogi naredijo napako, misleč, da je biti na delovnem mestu dovolj, da ostanejo na tekočem z razvojem industrije. Toda, to mnogokrat ni dovolj.

Kaj torej lahko storite, da ostanete v koraku s časom in trendi? 

Najlažja možnost je, da sledite LinkedIn uporabnikom, ki so aktivni znotraj industrije, ki vas zanima ali se naročite na e-novice, ki jih ustvarjajo strokovnjaki v vaši panogi. Začnite tako, da sledite najpomembnejšim podjetjem in posameznikom v svojem sektorju in ste s tem na tekočem z informacijami, ki vas popeljejo do novih znanj ali zanimanj. Če želite biti še bolj zavzeti, se lahko udeležite dogodkov, povezanih z vašo industrijo. Ti dogodki vam omogočajo mreženje in vas poučijo o tem, kaj se v dani panogi dogaja.

2. Bodite aktivni na družbenih omrežjih

Ne spremljajte samo novic, vključite se v debate. Marsikdo se boji objavljati vsebine na internetu, vendar se vam ni treba predstavljati kot LinkedIn vplivnež, dokler niste pripravljeni. Izberite medij, ki vam najbolj ustreza, in objavite tisto, kar se vam zdi najbolj pristno. To so lahko članki na Mediumu, v katerih delite svoja dognanja ali misli, povezane z industrijo, na Twitterju lahko pišete o industrijskih trendih, na LinkedInu pa o poslovno obarvanih temah.

6 načinov za nadgrajevanje karierne poti

3. Izobražujte se

Udeležite se tečaja ali usposabljanja. Če ste identificirali svoja šibka področja, za katera menite, da so perspektivna (npr. Želite se naučiti Python za učinkovitejšo analizo podatkov), je to odlična priložnost, da se jim posvetite.

Seveda niso vsi tečaji enaki. Poiščite tistega, ki je akreditiran. Nato ga posredujte svojemu podjetju in preverite, ali obstaja možnost, da ga financirajo tako, da jim razložite dodano vrednost, ki jo boste doprinesli po usposabljanju.

4. Berite

Živimo v svetu, kjer se razpon pozornosti skrajša in se v 24 – urnem ciklu novic širša slika hitro porazgubi. Najboljše zdravilo za to je branje knjig, ki razpravljajo o poglobljenih idejah.

Kako vam to pomaga pri napredku v karieri? Branje vam omogoča povezavo med dogajanjem v vašem delovnem dnevu in zgodovinskimi, družbenimi in kulturnimi pojavi. Z vsako prebrano knjigo boste postali bolj ustvarjalni, modri in inovativni.

Če mislite, da je sledenje industrijskim trendom prek družbenih omrežij ob branju knjig preveč težko, se odločite za eno izmed metod. Poleg tega današnje možnosti zvočnih knjig ponujajo številne priložnosti za “branje” na poti.

6 načinov za nadgrajevanje karierne poti

5. Poiščite mentorja

Vsak potrebuje mentorja – tudi ljudje, ki mentorirajo druge. Na srečo mentorski odnos ni nujno tako formalen, kot si mislite.

Če je v vašem podjetju nekdo, ki vas lahko nauči spretnosti ali specifike želenega delovnega mesta – ali pa na spletu najdete nekoga, ki ustreza merilom – vam ga ni treba prositi, naj bo uradno vaš mentor. Namesto tega se nanj preprosto obrnite z inteligentnim in dobro raziskanim, a preprostim vprašanjem in večina ljudi vam bo z veseljem odgovorila. Dodatne točke prinaša, če lahko nekako ponudite vrednost tako, da navedete svoje misli ali opažanja o temi, ki jim je pomembna. V idealnem scenariju bo to vodilo v začetek izpolnjujočega, dvostranskega odnosa.

6. Pripravite načrt

Čeprav so zgornji nasveti lahko v pomoč, so vredni malo, če nimate jasne predstave o vašem cilju oziroma poti, po kateri želite iti. Mnogi strokovnjaki napovedujejo, da bodo ustvarjalnost, čustvena inteligenca, sposobnost vodenja, prilagodljivost in analitično razmišljanje z napredkom tehnologije vse bolj pomembni. Katere od teh veščin pa so najpomembnejše za vašo panogo in katere metode bi vam pomagale pri vašem razvoju? Ko poznate odgovor na ta vprašanja, lahko začnete strateško načrtovati vašo karierno pot.

6 načinov za nadgrajevanje karierne poti

Preberite še:

6 načinov, kako zgraditi pozitivno znamko delodajalca

6 načinov, kako zgraditi pozitivno znamko delodajalca

8 namigov, kako do napredovanja v službi

8 namigov, kako do napredovanja v službi

Delo od doma (remote work)

8 namigov, kako organizirati delo od doma