Vstop na trg dela pogosto za mlade predstavlja nekakšen »reality check«. Mnogi so soočeni z izzivi, s katerimi se do takrat še niso srečali. Znajdejo se v povsem drugačnem okolju, kjer so postavljeni pred nove zahteve in pričakovanja. Ob tem se lahko pojavi občutek negotovosti ob zavedanju, da se morajo izkazati in dokazati v konkurenčnem svetu zaposlovanja. 

A kljub temu, da je iskanje prve zaposlitve lahko stresno, je pomembno, da ostanete optimistični in se zavedate, da gre za naraven del življenjskega procesa. Prvi korak je sprejeti dejstvo, da bo iskanje zaposlitve zahtevalo trud, potrpežljivost in vztrajnost. Ni nujno, da boste takoj našli idealno zaposlitev, ampak se lahko tudi ob učenju in izkušnjah, ki jih pridobite med iskanjem, še bolje spoznate ter razvijate svoje spretnosti in znanja.

Smernice za mlade pri iskanju zaposlitve

Preberite si nekaj smernic, ki vam bodo pomagale pri vstopu na trg dela:

1. Definirajte, kaj si želite

Preden pa sploh začnete iskati zaposlitev, razmislite o tem, kaj vas najbolj zanima in kaj bi radi počeli v prihodnosti. Definirajte, kje se vidite čez 5 let in delajte v smeri tega cilja. Pomembno je, da vas področje, v katerem iščete zaposlitev, zanima in da do dela čutite strast. Ko imate jasno predstavo o tem, kam želite iti, boste lahko bolj usmerjeno iskali zaposlitvene priložnosti, ki ustrezajo vašim željam in pričakovanjem.

2. Izpopolnite svoje veščine

Veščine so ključne pri iskanju zaposlitve. Preverite, katere veščine so potrebne v izbranem poklicu, ki vas zanima, ter se osredotočite na njihov razvoj. Pridobite dodatna znanja, opravite tečaje, prostovoljno delo ali prakso, ki vam bodo pomagali osvojiti izbrane veščine. 

Na spletu lahko najdete širok nabor spletnih tečajev. Eden izmed njih je tudi Grow with Google, ki ponuja brezplačne profesionalne tečaje, ob zaključku katerih prejmete certifikat, ki ga lahko vključite v svoj CV. Spremljate tudi spletne strani univerz, ki za študente pogosto ponujajo brezplačne tečaje in izobraževanja.

V sklopu praktično-izobraževalnega programa BusinessClass, tudi mi izvajamo več kot 200 šolskih ur predavanj in 7 intenzivnih treningov, ki so namenjeni razvoju uporabnih poslovnih veščin. Na spletni strani si lahko preberete več o vsebini programa in veščinah, ki jih z vključitvijo v program pridobite. 

Smernice za mlade pri iskanju zaposlitve

3. Oblikujte profesionalen CV

Uporabite katero od brezplačnih orodji za oblikovanje, da bo vaš CV izgledal profesionalno. Vsebinsko dodajte vse relevante delovne izkušnje, izobraževanja in veščine. Poskrbite, da bo vaš CV izstopal iz množice in obvezno dodajte svojo sliko. Če želite pokazati svojo kreativnost in se dodatno izpostaviti, lahko posnamete kratko video predstavitev in jo dodate svoji prijavi. To vam lahko pomaga, da izrazite svojo osebnost in se približate delodajalcu na bolj oseben način.

Brezplačna orodja za oblikovanje CV-ja: EnhancedCV, Canva , Microsoft Word, Cakeresume in Jobscan’s Resume Builder.

Smernice za mlade pri iskanju zaposlitve

4. Prilagodite spremno pismo

Pomembno je, da spremno pismo prilagodite vsakemu delovnem mestu, na katerega se prijavljate. To pomeni, da boste morali natančno preučiti delovno mesto in podjetje, ter napisati spremno pismo, ki izraža vaše znanje, izkušnje in sposobnosti, ki so pomembne za to delovno mesto.

V spremnem pismu izrazite svoje zanimanje za podjetje in pojasnite, zakaj ste ravno vi najboljši kandidat za to pozicijo. Razmislite o tem, kaj vas privlači pri tem podjetju – morda gre za njihove vrednote, kulturo podjetja, izdelke ali storitve, ki jih ponujajo. Izrazite, zakaj si želite delati ravno v tem podjetju in kako bi lahko svoje znanje in izkušnje uporabili za pomoč pri uresničevanju ciljev podjetja.

5. Bodite aktivni v društvih

Sodelovanje v društvih vam prinese veliko izkušenj in poznanstev, ki jih lahko unovčite pri iskanju zaposlitve. Z delovanjem v društvu se lahko naučite novih veščin, kot so organizacija dogodkov, komunikacija z ljudmi in upravljanje projektov. 

Poleg tega vam aktivno članstvo v društvih prinese tudi nova poznanstva, ki vam lahko pomagajo pri vzpostavljanju novih stikov Lahko se povežete z ljudmi, ki delajo v podjetjih, ki vas zanimajo, ali z ljudmi, ki delajo v podobnih vlogah, kot jih želite opravljati v prihodnosti. Ti stiki lahko privedejo do novih priložnosti za delo in rast v karieri.

Aktivnost v društvih delodajalcu kaže, da ste samoinciativini, organizirni in da znate dobro delovati v ekipi. 

Smernice za mlade pri iskanju zaposlitve

6. Udeležujte se zaposlitvenih sejemov

Večkrat letno različna podjetja in fakultete organizirajo zaposlitvene sejme, kjer se delodajalci predstavljajo iskalcem zaposlitve. Pogosto so v sklopu sejmov organizirani tudi hitri zmenki z delodajalci, ki vam omogočajo, da se srečate z različnimi podjetji v kratkem času. Med hitrimi zmenki boste imeli priložnost predstaviti svoje sposobnosti, izkušnje in zanimanje za določeno podjetje. To je odlična vaja za zaposlitveni razgovor, saj vam omogoča, da se spopadete s pritiskom in se naučite suvereno odgovarjati na vprašanja. Z vsakim razgovorom boste postali bolj samozavestni in razgovori vam bodo predstavljali manjši stres. Po drugi strani pa je ravno to priložnost, da spoznate svojega bodočega delodajalca, ki vam ponudi zaposlitev. 

Smernice za mlade pri iskanju zaposlitve

7. Uporabljate različne portale za iskanje zaposlitve

Pri iskanju zaposlitve je pomembno, da izkoristite različne vire, ki so vam na voljo. Čeprav so priljubljeni portali za iskanje zaposlitve, kot so MojeDelo.com, Optius in Deloglasnik, še vedno pomembni, pa ne smete podcenjevati moči drugih virov, kot so specializirani portali za določene industrije (spletne strani) in družbena omrežja (Linkedin, Facebook, Instagram …).

Eden od najboljših virov za iskanje zaposlitve je LinkedIn jobs. Na LinkedInu lahko najdete veliko število delovnih mest, ki ustrezajo vašim izkušnjam, izobrazbi in veščinam. Če želite izkoristiti moč tega kanala, morate imeti dobro zastavljen profil, ki vključuje vse relevantne informacije o vaši izobrazbi, izkušnjah in veščinah. Na ta način boste izstopali med drugimi kandidati in povečali svoje možnosti za zaposlitev.

Če iščete zaposlitev na določenem področju, je najbolje, da obiščete portale, ki so specializirani za to industrijo. Ti imajo pogosto poseben predel, kjer objavljajo prosta delovna mesta na izbranem področju. Na ta način lahko najdete bolj ciljno usmerjene ponudbe. Odličen vir,za iskanje prostih delovnih mesti so tudi specializirane Facebook skupine.

Smernice za mlade pri iskanju zaposlitve

Ker se v FirstClassu zavedamo težav in izzivov, s katerimi se soočajo mladi pri iskanju zaposlitve, letos že petič zapored izvajamo program BusinessClass. Gre za poslovno-izobraževalni program, ki mladim pomaga do redne zaposlitve pri najboljših slovenskih podjetjih, ki se zavedajo prednosti, ki jih mladi zaposleni doprinesejo. 

V sklopu programa, poleg redne zaposlitve, predavanj in veščinskih treningov, pridobiš tudi dostop do BusinessClass networka, mentorski program in buddyja, ki ti bo pomagal vključitvi v izbrano podjetje. 

Za dodatne informacije o programu obiščite spletno stran ali pa nam pišite na info@business-class in z veseljem vam odgovorimo!

Preberite še:

6 načinov, kako zgraditi pozitivno znamko delodajalca

6 načinov, kako zgraditi pozitivno znamko delodajalca

8 namigov, kako do napredovanja v službi

8 namigov, kako do napredovanja v službi

Delo od doma (remote work)

8 namigov, kako organizirati delo od doma